51koodia

10.11.2004 Tavastia-klubi, Helsinki

”Tavastialla oli kivaa”

Hitto että väsyttää. Parin tunnin yöunet ei ihan riitä tällaiselle täysikasvuiselle raavaalle komealle ja erittäin mukavalle nuorelle miehelle alkuunkaan. Tavastiahan on Suomen maan paras soittopaikka. Akustiikka ja kamat ovat parasta, mitä urpoille on tähän päivään mennessä tarjottu. Ja mukavaa oli.

Asko, mie ja meidän kamat starttasi keskiviikkona puolen päivän maissa kohti Helsinkiä. Mahan pohjassa kutkutteli illan keikka ja se, että Helsingissä kuultaisiin tulevan levyn biisejä. Ei valmiita versioita, mutta kumminkin. Matka meni leppoisasti. Aurinko paistoi. Asko pitäisi tosin laittaa johonkin autokouluun. Mie ihan naama valkoisena ja savet housuissa istuin pelkääjän paikalla. Mutta kaikkeen tottuu jos on pakko. Studiolla meitä odotti tuottajamme Tero-Pekka, Hannu ja Jute. Jute äänitteli just viimeisiä kitaroita kappaleeseen, jonka työnimi on ”Mustajärven Pate”. Hieno kappale. Muutkin uudet kappaleet kuulosti jo tässä vaiheessa hiton hyvältä. Ainakin meidän mielestä. Meijän tuottajat taasen sano, että ihan paskoja biisejä, tehkää enemmän hittejä ja vähemmän taideheviä. Saatana, ite se on paska joka ekaks sanoo. Myö vielä niille näytetään.

Studiolta lähdettiin kohti illan keikkapaikkaa. Jute kävi vielä hakemassa itselleen yhden Marshall-merkkisen kitarakomeron illan keikkaa varten. Yhtye kun näyttää sen verran säälittävältä, että kamojen on oltava ainakin viimeisen päälle. Tavastialla alettiin kasailemaan kamoja. Illan toinen yhtye eli Pavianskin saapui paikalle. Syksyn kaikki keikat ollaan vedetty samalla biisilistalla. Tänään päätettiin vaihtaa vähän kappalejärjestystä. Uusi biisi nimeltään Mustaksi maailman vedet pääsi settilistalle. Samoin vanha biisi Älä tee sitä. Laiteltiin soundit kuntoon ja poistuttiin baarin puolelle syömään ja rupattelemaan. Kohtahan olisi jo keikka. Vähän pelotti että tuleeko tänne ylipäätään ketään.

Kello 23:15 alkunauha pamahti soimaan. Salin puolella näytti olevan ihmisiä silleen meidän mittakaavassa mukavasti. Settilista näytti seuraavalta muistaakseni:

51koodia
Puolet
Kuuluisa
Varjossaeläjä
Vain kuolleen ruumiisi yli
Valkoinen huone
Mustaksi maailman vedet
Älä tee sitä
Ottakaa se pois
Vedenjakaja
Kauas
Voisiko olla tänään se päivä
Tahdotko / tahdonko
Jännitti ihan hitosti. Se varmaan taas johtui siitä, että Pavians veti hiton hyvän keikan. Ja varsinkin sen rumpalin toiminta, se oli erittäin vakuuttavaa työskentelyä. Ja niin mukava ja komea kaveri. Pitkästä aikaa oli todella mukavaa lavalla. Askokin jopa liikahti lavalla, mutta vain muutaman kerran. Yhtye soitti kiitettävästi. Jute mokaili vähän Kauas -biisin alussa, nauratti. Yleisöhän tykkäsi meistä sen verran kovasti, että taputtivat uudestaan lavalle. Ja niin, arvatkaa kuka hoiti valomiehen hommaa. Kukapa muukaan kuin bussikuskimme Liimatainen. Ja hyvät valot olikin. Ammattimies on ammattimies. Keikan jälkeen pikku huili takahuoneessa, jonne ilmaantui myös vanha ystävämme alias ”Jupe” Helsingin Sanomista. Kaverihan oli meidän mukana juhannuksena. Hitto mitkä viikset oli mies kasvattanut. Ja vielä oli ylpeä niistä. Hyvä Jupe! Baarin puolelle painuttiin seuraavaksi. Nähtiin tuttuja mm. Aki Tykki Happoradio-yhtyeestä, joka oli jälleen kerran pillahtanut itkuun Valkoinen huone -biisin aikana. Tai niin se ainakin väitti.

Tavastian aulassa on mahtava rallipeli. Sellainen kaksinpeli-tyyppinen hökötys. Mie olin ihan kuningas siinä lajissa. Olli-Matti vs. Jute & Liimatainen 3-1. Valomerkki tuli yllättäen jälleen kerran niin kuin aina. Askon kanssa lähdettiin unille. Pari tuntia unta palloon ja aamulla kuuden jälkeen tien päälle. Aika rajua puuhaa. Mie nukahdin heti. Asko oli mielissään. Lahden kohdalla havahduin ja huomenet kauniit toivotin Askolle. Oltiin molemmat vähän pihalla ja tokkurassa. Mie kysyin Askolta, että missäs se ylihuominen Seinäjoen keikka on? Oliko se joku Urheiluhalli. Asko väitti kivenkovaan, että se on uimahallissa. Mietin hetken, että nyt mie hyppään ulos tästä autosta…

Om