51koodia

20.6.2004 Provinssirock, Seinäjoki

Nyt sitä pitäs taas tarinoida. Tosin yritin välttää tätä viimeiseen asti, koska toivoisi että nää kaikki olisi vielä edessä päin. Tällä kertaa tulikasteen koodiryhmässä sai uusi kuskimme Pate, ja kunnon kaste olikin. Koko 51koodia yhtye meni vähän miten sattuu Seinäjoelle. Näppi meni Marylandien kyydissä ja Mie, Asko ja Pate lähdettiin lauantaina aamuvarhaisella. Jute tuli lauantai-iltana kemuihin ja Hannu & Jone sitten sunnuntaina aamulla.

Tarina alkaa perjantai-iltana kun makoilen sohvalla ja kiroan kaikkia ystäviäni, jotka ovat Provinssissa. Oikeesti, kyllä mie tiedän että hienompaa on olla Seinäjoella umpikännissä kuin kotona sohvalla selvinpäin kattoa urheiluruutua. Ihan täysin meni hermot kun puhelua tuli Seinäjoelta. Soitin Askolle seuraavanlaisen puhelun: Missä oot? Mie pakkaan repun ja tulen siun luo yöks. Nyt alko vestarit. Siinä mie sit pakkailin ja kipitin Kerubin baarille jossa Asko jo odotti. Jonekin liittyi porukkaan. Lähdettiin treenikselle vähän säätämään paitapolitiikkaa ja vähän juhlimaan. Siitä illasta ei sen enempää.

Skipataan suoraan seuraavaan aamuun kun havahdun Askon sohvalta. Suuta kuivaa. Ihan kun olis jossain mummolassa yötä. Pohjois-Karjalan radio soi riittävän lujaa kun Asko tekee aamutoimia, imuroi, paistaa matkalle piirakoita ja laulaa naisellisella äänellä satumaata. Kiroan hänet mutta saman tien mielen valtaa hyvä tunnelma – kohta päästään lähtemään. Pate tuli hakemaan meitä kasin jälkeen. Käytiin hakemassa vuokrapaku prätkätallilta, roudattiin kamat ja lähdettiin tykittämään kohti Seinäjokea. Ylämyllyn Shellille asti kestettiin selvinpäin, sitten ratkettiin Askon kanssa. Ostettiin shelliltä bisseä, iltapäivälehtiä ja kaikkia muita viihdykkeitä. Askohan jätti sitten kaiken hyvän lisäksi bensat maksamatta. Osti Iltasanomat ja kupin kahvia ja tyytyväisenä hyppäs auton kyytiin. Sitten se havahtui joskus 200 km ennen Seinäjokea. ”Jätkät, mie se en muuten maksanut niitä bensoja”. Mie olin ihan että voi vittu jätkä. Ja eikun puhelua 118 ja umpi kännissä selvitin sille tyypille että Mikä on Shell Ylämyllyn puhelinnumero. No eihän se tajunnu mitään ennen kun mie rupesin tavaamaan S-H-E-L-L jne. Ja sitten nöyränä poikana puhelua Ylämyllylle: Tässä on Olli-Matti terve. En muuten maksanut latiakaan teiän pensoista vaan karkuun taisin lähteä, tai emmie ole ihan varma. Voit sie selvittää että onko joku jättänyt bensat maksamatta. Toisesta päästä kuului epätoivoinen ”pieni hetki”. Sitten se sanoi että 10:00-11:00 välisenä aikana ainakin 7 autoo on jättänyt bensat maksamatta. Sitten se rupesi luettelemaan niitä kellon aikoja. Pate muisti että tankattiin 65 litraa ja sitten kiljahdin jo että Bingo. Siellä oli jotain 10:11 tankattu 65 litraa ja jätetty maksamatta. Sanoin jotta myö tullaan huomenna yöllä käymään ja maksamaan. Aika hienosti kuitenkin hoidettu.

Seinäjoelle saavuttaessa oltiin Askon kanssa jo ihan umpisekasin. Pate ajoi varmaan 180 km tunnissa kaljapullon kuvat silmissä. Se oli koko matkan joutunut kestämään kun pullon korkit ja juustot lentää täysillä takapenkiltä tuulilasiin. Heitettiin kamat hotellille ja tuhatta ja sataa festarialueelle. Nyt se alkaaa. Aivot narikkaan ja sekoilemaan. Nähtiin Näppi portilla ja annettiin paidat hälle jotta se viepi ne myyntiin. Nähtiin pirusti tuttuja VIP-teltalla. Tai siis kuulemma. Tai siis mie olin jo niin sekasin ettei mitään järkee. Mutta ammattilaisen ottein tinttasin kuitenkin yömyöhälle. Jossain vaiheessa meidän ”Äippä” lähetti miut nukkumaan. Pari tuntia olin jossain sekoillut ja sitten ilmaantunut takasin ja sönkännyt että ”emmie malta”. Ei pystynyt enää puhumaan eikä mitään. Askolla oli ihan sama tilanne. Se oli kattomassa Kotiteollisuutta ja kävellessään pois sieltä hommannut jostain makkaraperunat. Niin keskittyneesti veti niitä perunoita että ei kuulemma enää tutuille moikannut tms. Ja sit mie olin Mokoman laulajan, Annalan Markon selkäpuolen syliin hypännyt hajareisin ja sanonut, et vittu mie tykkään siusta. Aika erikoinen tapa esittäytyä.

No sekoili ne muutkin. Kuskimme Pate löydettiin festivaalialueen ulkopuolelta makaamasta kadulta. Löytäjänä oli vanha tuttumme Älö joka kiersi Kotiteollisuuden mukana. Sieltä kadun pientareelta ne oli Paten napanneet jatkoille mukaan. Pate oli kuulemma vaan kattonut kieroon ja pojat oli että nyt lähetään Pate, et sie tähän voi jäädä. Päätyivät KT:n jatkoille hotelli Lakeuteen. Siellä oli ilmeisesti sitten ollut mukavaa koska meidän mainio kitaristimme Jute, joka veteli yöllä hotellin edessä jotain kasvissyöjän erikoista (eli jotain kuollutta etanaa joka löytyi puskasta) näki kuinka auringon noususta hoippuu väsyneen näköinen juhlia, jonka kävely näyttää lähinnä 70-vuotiaan diskotanssilta, hidasta ja epävarmaa. Pate tulee Juten luo, koputtaa olkapäähän ja kysyy kohteliaasti: Anteeksi, missä täällä on City-hotelli? Jute vastas vaan että se on tuossa takana Pate, männään nukkumaan. Jute ja Pate on kuitenkin tunteneet toisensa koko ikänsä, nyt vaan oli niin sekasin että ei tuntenut. Hyvää yötä vaan!!!

Aamu sarastaa. Silmä on vähän kippee ja suu kuiva. Oli sellanen olo että vittu, pitikö se taas. Kahden tunnin päästä alkaisi yksi kesän tärkeimmistä keikoista ja yhtye voi ehkä huonommin kuin koskaan. Lähdettiin ajelemaan kohti festarialuetta. Siinä juteltiin että miten myö tästä selvitään. No, ei vielä hajuakaan, kai jotenkin. Paikan päällä meitä odotti tuttu mies, eli Miksa Koponen joka oli töissä samalla lavalla missä myö soitettiin. Kun se näki meidät niin se räjähti nauramaan. Hienolta kuulemma näytti kun aikuiset miehen alut törmäilee toisiinsa. Kova oli yritys oikeesti. Saatiin kuin saatiinkin kamat kasaan ja soundit tsekattua ja vielä oltiin hengissä. Painuttiin saman tien takahuoneeseen syömään kaikenmaailman terveysjuttuja. Keikan alkuun oli enää puoli tuntia, rupesi jännittämään ihan helvetisti. Oikeesti, ei myö selvitä tästä. Porukkaa oli melkein täysi teltta ja lisää valui koko ajan kun alkunauha käynnistyi, Tässä vaiheessa piti vähän rukoilla. Soitto meni kuitenkin yllättävän hienosti. Kaikki skarpattiin niin paljon kun voitiin. Lähinnä päässä pyöri se että ei saa pyörtyä, pitää viihdyttää ihmisiä. Kyllähän ne ihmiset tykkäs. Soitettiin myöskin yks uusi biisi. Oli jotenkin aika jännää, koska ei kertaakaan oltu treenattu vielä tota koko porukalla vaan studiodemon pohjalta treenattu kukin oma juttumme. Sekin meni hienosti. Encoretkin taputtivat meille, soitettiin vielä Voisiko olla tänään se päivä ja painuttiin takahuoneeseen ihmettelemään että miten myö noin hyvin selvittiin? Ja nyt ryypätään jätkät! Vähän on taas siistiä. Otettiin takahuoneesta kaikki mukaan mikä irtosi ja mentiin pienen vesisateen ajaksi istumaan autollemme. TikTak ja Manboy -keikkoja tuli ihmeteltyä, molemmat kuullosti hienolta. Mutta iltapäivän kohokohta oli ehdottomasti 4Ruusun keikka. Itku silmässä Juten & Näpin kanssa diggailtiin. Oli niin hienoa. Vip-teltassa oli kuulemma ollut hieno näky sunnuntaina alkuillasta. Manboy-yhtye ja mie siellä oltiin leiriinnytty keskelle lattiaa. Mutta kaikki hyvä loppu aikanaan, niin kuin Provinssinkin valitettavasti.

Kotimatka alkoi. Väsy rupesi painamaan silmää jo tässä vaiheessa. Paluumatkalla kyydissä oli Asko, mie, Jone, Pate, Kivari ja Näppi. Alkumatka jaksettiin sekoilla hyvin. Asko mm. avasi suolapähkinäpussin, otti sieltä yhden pähkinä ja rupesi heiluttamaan sitä päänsä päällä silleen että kaikki pähkinät sinkoili ympäri autoa. Nähtiin myös Marylandit tulomatkalla. Provinssista mukaan tullut hedelmäkori tyhjennettiin Marylandien auton kyytiin ja varastettiin heiän kaljat. Eli ihan täysillä kaikki kiivit Marylandien auton kylkeen, ja voi ristus mikä siivo. Sitten alko meidän autossa disko, tai siis kuulemma. Mie olin jo unten mailla siinä vaiheessa. Siellä ne simpanssit joraili Suomen suvessa ja radio pauhasi jotain ikivihreitä. Siinä se porukka sitten pikkuhiljaa hyyty. Siellä takaosastolla nukuttiin ihan umpisolmussa. Asko hajotti autosta yhteensä kaksi penkkiä, muka huonoja penkkejä kun ei kestä. No, kuoleehan se kärpänenkin jos täysillä lyö vasaralla päähän. Pate oli hiukan väsynyt jo siinä vaiheessa ja viihdytti itseään sillä että ajoi ensin kovaa ja sitten jarrut pohjaan ja katsoi taakse miten pojat putoilee penkeiltä. Kaikki muut putos paitsi Näppi, maha otti raukalla kiinni. Maha, joka nykyisellään on jo aika valtava. Tiättehän: Kun kirjoitan sanon VALTA ja lisään siihen perään VALTA se näyttää VALTAVALTA. Hyvä Näppi, hyvä myö.

-Om