51koodia

Vuosi 2007

Pienen paussin jälkeen vuoden vaihteessa 06-07 alettiin demoilemaan uusia biisejä. Pidettiin muutamat huuruiset sessiot Joensuussa ja muutamat Helsingissä. Biisejä alkoi syntymään hyvällä sykkeellä. Tosin tässä vaiheessa ne olivat pelkkiä raatoja, mutta niissä oli selkeästi ideaa. Kinuttiin levy-yhtiöstä studioaikaa ja päästiinkin tekemään singleä. Pimeyttä kaunein värjäät -sinkku äänitettiin Teropekka Virtasen ja Haapasalon Mikan avustuksella alkukeväästä 2007. Single soi jonkun verran radiossa, mutta vastaanotto oli loppujen lopuksi aika vaisu. Mutta pääasia oli, että singlen myötä päästiin taas tien päälle ja tehtiinkin loppukeväästä 2007 minikiertue, joka oli hiton mukava kokemus. Tuon pyrähdyksen jälkeen käytiin meidän vastaavan tuottajan eli Gabi Hakasen kanssa keskusteluja Koodien tulevaisuuden näkymistä. Gabi oli ehdottomasti sitä mieltä, että tuottaja pitää vaihtaa. Tässä vaiheessa Gabi potki meitä perseelle ihan huolella ja saikin meidät säveltämään ja sovittamaan lisää biisejä. Niitä olikin jo kesällä läjässä melkein parikymmentä. Tässä vaiheessa mukaan kuvioihin astui myös Rake eli Rauli Eskolin, joka oli ilmaissut kiinnostuksensa orkesteria kohtaan. ”Orkesterissa on valtavasti potentiaalia, mutta pieni mummoilunpoistokuuri olisi paikallaan”. Näin hän oli asian ilmaissut ja sanoi kuulemma ottavansa asian vastuulleen. Sehän sopi meille.

Alkukesästä aukesi myös 51koodien MySpace-sivusto. Mystinen Hra. Feller Joensuusta väsäsi meille sivustot ja onkin hoitanut hommaa siitä lähtien oikein mallikkaasti. Hyvä Feller! Kesän 2007 kohokohta oli ehdottomasti meidän Petroskoin reissu juhannuksena. Muuten ei keikkoja tehty vaan keskityttiin biisien tekoon ja tulevaan studiosessioon.

Studioon menimme heti elokuun alussa. Ja voi pojat, nyt oltiin liekeissä! Studiossa oli hiton rento ja mukava ilmapiiri alusta saakka. Ei mitään turhaa panikointia vaan todella rentoa toimintaa ja se (toivottavasti) myös kuuluu lopputuloksessa. Lokakuun lopulla äänitykset oli hoidettu ja tuntui kyllä erittäin hyvältä. Hannun ja Gabin kanssa mietittiin levyn nimeä ja biisijärjestystä pitkät tovit ja loppujen lopuksi löydettiin nekin aika helposti. Tosin jouduimme pudottamaan yhden veisun pois, mutta eiköhän sekin jonnekin singlen b-puoleksi tai muualle tyrkätä. Tuleva 51koodia-albumi sai nimekseen Mustat sydämet.

Lokakuussa 2007 Pössin Kari soitti miulle ja kysyi josko haluttaisi lähteä soittamaan muutama keikka Eppu Normaalin kanssa. No todellakin! Päästiin heidän lämppäriksi Joensuun Areenalle ja Jyväskylän jäähalliin. Olivat hienoja kokemuksia, vaikka eihän siellä kukaan meidän tekemisistä pahemmin ollut kiinnostunut. Mutta tästäkin huolimatta hieno kokemus.
Uudet promokuvat napsittiin marraskuun alussa Juurikkalan Villen kanssa. Käytiin palaverissa ennen varsinaista sessiota ja suunniteltiin huolella kuvauspaikat ja muut asiat. Kuvaussessio olikin selkeästi paras tähän mennessä. Oli pirun hauskaa vaikka olikin aivan jäätävän kylmä. Mutta palelu kannatti ja eipä tuota Villeä turhaan kehuta. Tällä kertaa hän rikkoi kaikkia rajoja ja sai tehtyä paskasta kyhättyä jonkinlaisen konvehdin. Hyvä Ville! Tässä vaiheessa oltiin siis noin puolivälissä varsinaista prosessia. Kansien teko aloitettiin marraskuun lopussa. Tuttu kaveri eli Kaitsu Haapakoski otti homman vastuulleen ja ylitti itsensä kyllä ja totaalisesti. Vähän niitä jouduttiin kääntelemään ja vääntelemään, mutta lopputulokseen oltiin kaikki todella tyytyväisiä. Hyvä Kaitsu!

Marraskuun lopussa aloimme jännäämään sitä, miten radiot ottavat Mustat sydämet -singlen vastaan. 23.11.2007 YleX lisäsi singlen soittolistalleen ja heti perässä saman tekivät myös NRJ ja Voice. Sniistii!

—Olli-Matti, 51koodia